Coat of arms of Montenegro
NTO
Sekretarijat za razvojne projekte
Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo turizma
Savjet za privatizaciju

Kvalifikovana radna snaga

icon
icon

Kvalifikovana radna snaga

Za jednu malu državu, sa svega oko 620 000 stanovnika, Crna Gora pruža kvalifikovanu radnu snagu sa konkurentnom cijenom rada. Svake godine oko 1300 studenata diplomira na fakultetima u Crnoj Gori, sa otprilike trećinom od tog broja koji diplomiraju na tehničkim fakultetima. 

Od uvođenja primjene Bolonjske deklaracije 2004, Crna Gora je unaprijedila standarde u školstvu, izdvajajući 25% od ukupnih javnih izdavanja za reformu školstva. Crna Gora podstiče formiranje visoko kvalifikovane radne snage, naročito u određenim sektorima u kojima ima kompetetivne prednosti, kao što je pomorska industrija. Veliki broj Crnogoraca govori engleski jezik, što je takođe poželjno u sektoru razvijenog turizma.

Neki od podataka koji se tiču crnogorskog tržišta rada su predstavljeni ispod (na osnovu podataka MONSTAT-a iz 2016):

Ukupan broj zaposlenih – 221.7 hiljada;

Ukupan broj nezaposlenih – 47.25 hiljada;

Neaktivno stanovništvo– 231.6 hiljada;

Stopa aktivnosti – 53.7 procenata;

Stopa nezaposlenosti – 17.6%;

Dugoročna stopa nezaposlenosti – 57 procenata nezaposlenih koji traže posao duže od 1 godine;

Stopa nezaposlenosti mladih  15-24 godina) – 37.6 procenata;

Regionalni disbalans u nezaposlenosti - sa stopom nezaposlenosti u južnom, centralnom i sjevernom dijelu redom: 7.8, 12.4 (11.4 u Podgorici) i 37.3. 

Pomalo neobično visok broj zaposlenih stranih fizičkih lica u Crnoj Gori – 23 255 u 2015. (EAM, 2015, p. 15).

 

Obrazovni sistem

U procesu tranzicije, crnogorski obrazovni sistem je prošao kroz mnogobrojne reforme u gotovo svim aspektima. Danas, postoje 424 osnovne škole, 50 srednjih škola, dok na nivou visokog obrazovanja postoje tri univerziteta, državni Univerzitet Crne Gore i dva privatan Univerzitet Mediteran i Univerzitet Donja Gorica. Svaki od ova tri Univerziteta nudi studentima širok izbor u školovanju za buduće profesije kojim će se baviti.